Steam

Steam är en onlinebutik för datorspel. Valve Corporations, företaget bakom plattformen, kallar det själv för en content delivery-plattform. Steam är idag en av världens största onlineplattformer för spel, och kan liknas vid datorspelens Netflix. Nämner du Steam för en gamer idag kommer hen definitivt att veta vad det är.

Historia

Steam skapades och lanserades år 2003. Syftet var att Valve Corporations skulle ha alla sina spel och uppdateringar till dessa samlade på en plats. Två år efter lanseringen gjorde Valve det obligatoriskt för spelarna att installera Steam för att kunna starta Half-life 2, ett av deras mer populära spel. Eftersom Steam vid denna tid hade många buggar och kraschade ofta var många gamers missnöjda. Steam sjönk i popularitet. Valve fortsatte dock att pracka på sina användare.

År 2005 tecknade Valve sina första avtal med andra speltillverkare. Det innebar att andra speltillverkare fick sälja sina spel på Steam. Några av de mer framstående speltillverkarna som idag säljer sina spel via Steam är Activision, EA, Sega och Ubisoft. Steam ger också mindre utvecklare av så kallade indiespel möjlighet att sälja sina spel.

Samtidigt sköts Steams popularitet plötsligt i höjden. Under denna kommande tiden utvecklades plattformen mycket. Valve lagade många buggar och lanserade ett stort antal nya funktioner, bland annat Steam Community där man kunde chatta med andra användare. Den allra viktigaste var förmodligen ”Early Access,” som innebar att man kunde få tillgång till spel redan innan de var helt färdigutvecklade.

Snart började konkurrenterna poppa upp. År 2011 startade EA sin plattform Origin, som idag är en av de större konkurrenterna. Trots detta är Steam ännu den mest populära plattformen för onlinespel. År 2013 genomfördes 75% av alla onlineköp av spel via Steam.

Hur fungerar Steam?

För att få tillgång till Steam behöver du skapa ett konto och välja ett användarnamn. Själva kontot är gratis. En del av spelen som finns på plattformen är också gratis, men de flesta kostar pengar. Efter att du skapat ett konto kan du ladda ner Steam. Programmet finns för både Mac och PC. När du senare vill spela ett spel behöver du inte ladda ner själva spelet. Istället kan du starta spelet via Steam som du har nedladdat på din dator.

För att köpa ett spel går du in på Steams hemsida och bläddrar igenom spelbutiken. Där kan du hitta spel efter olika genrer. När du hittar ett spel som verkar intressant kan du läsa mer om det och få reda på exempelvis hur det fungerar, vad andra tycker om det samt se bilder från spelet. Om du väljer att köpa spelet läggs det till på ditt konto. För att sedan komma åt spelet är det enda som krävs att du är inloggad på ditt konto. Du kan alltså logga in på ditt konto via en annan dator och spela spelet via denna.

Via Steams hemsida har du också tillgång till massor av andra tjänster. Exempelvis finns Steams Community, där du kan chatta med andra användare. Du kan få hjälp med spel där du har fastnat och inte kommer vidare, hitta vänner att spela med eller bara chatta.