Sveriges största e-sportprofiler

Vilka är egentligen Sveriges största e-sportprofiler? De allra flesta har koll på vem Peter Forsberg var. Björn Borg, Ingemar Stenmark och Zlatan Ibrahimovic likaså. Och vem kan glömma Börje Salming? Men är det lika enkelt att hålla koll på vilka e-sportprofiler som finns och har funnits i Sverige?

Vad är e-sport?

Först och främst är det viktigt att hålla koll på vad e-sport faktiskt innebär. Beroende på vilken generation man tillhör, kan kunskapen om e-sport variera kraftigt. För den yngre generation kan vissa e-sportprofiler – YouTubers och influencers inkluderade – vara lika stora som några av sporlegendarerna var för den äldre generationen.

Det som är bra att tänka på är att sport inte är ett ord man ska stirra sig blind på i det här sammanhanget. För många tänker på sport som de klassiska idrotterna, det vill säga fotboll, hockey, tennis och så vidare.

Men i det här fallet syftar sport enbart på tävlingsmomentet. Även om det finns gott om e-sportspelare som utövar e-fotboll, e-hockey, e-basket och mycket annat. Nej, istället är det nya ”skjutarspel” så som CS och Call of Duty spel som är populära inom e-sportens värld.

Vilka är Sveriges största e-sportprofiler?

Här kommer en lista på några av de absolut mest populära e-sportspelarna. Listan i sig utgår inte från någon speciell rangordning och innehåller både aktiva samt inaktiva spelare.

”HeatoN”. Emil Christensen.

För den som kommer ihåg diskussionerna inför Mästarnas Mästare säsongen 2017, så minns de säkert också HeatoN, utan att tänka på honom. Han var åtminstone e-sportspelaren som fick vara med, något som skapade het debatt runt om i landet. Oavsett vad anses Emil ”HeatoN” Christensen vara den kanske främste e-sportspelaren genom tiderna i Sverige. Han var en gigant inom det mycket populära spelet CS:GO och var inspiration för många kommande spelare.

”Armada”. Adam Lindgren.

Det kanske är svårt att tänka sig, men faktum är att det går att bli proffs på Super Mario. Fråga Adam Lindgren, mer känd som Armada, om du inte tror på det. För Adam har nämligen gjort karriär inom Super Mario Bros. Förutom att vara en jätte i Sverige tävlade han även internationellt, där han tog hem titlar som placerar honom i några av de bästa att någonsin spela Super Mario Bros.

”Rekkles”. Martin Larsson.

När folk får höra om ”lol” tänker de på förkortningen ”Lauhging Out Loud”. Men om man istället hör LoL är det nog fler som kommer att tänka på League of Legends. Det här smått otroligt populära datorspelet har länge dominerats av spelare från Asien. Men Martin Larsson är en av de svenskar som gjort det bäst, från hela världen, dessutom.

”Loda”. Jonathan Berg.

League of Legends är som sagt ett populärt spel. Ett spel som påminner väldigt mycket om det, och enligt många är populärare än LoL, är Dota 2. Det spelas på ett liknande sätt, och en som gjort det bra är ”Loda”. Han var en del av Alliance, som under några år dominerade Dota 2-scenen och därför gav spelet ett extra gott rykte inom de svenska gränserna.