Bästa vr-headset du kan köpa i dag

Blir 2021 året då VR-tekniken får sitt breda genombrott? Virtual Reality har inte riktigt kommit så långt som vi en gång förväntade oss att det skulle ha gjort vid den här tidpunkten. För den som är gammal nog att minnas det pratades det en hel del om VR för tjugo år sedan. Då verkade det ofta som att vi allihop skulle spendera vår fritid i en virtuell värld inom bara några få år. Riktigt så har det som bekant inte blivit. Delvis för att tekniken fortfarande är lite för dyr för att vara intressant för en bredare allmänhet. Iallafall om du vill ha en upplevelse som är bättre än vad du får i de billigaste alternativen.

Med det sagt finns det gott om bra VR-headset idag, och de måste inte kosta hutlösa summor. Fast om du vill ha det absolut bästa finns det inga genvägar, då kostar det en slant. Här ska vi ta en titt på de bästa alternativen för PC, konsol och fristående.

Bästa VR för PC: Valve Index

Valve Index anses av många som det absolut bästa VR-headsetet du kan köpa idag. Men du får hosta upp en slant om du vill ha det. Headsetet som går att använda av de som spelar på PC kostar i skrivande stund drygt €1000. Om du vill spela i en virtuell verklighet blir det dock inte så mycket bättre just nu. Den så kallade ”skärmdörrseffekten” (det vill säga när linjerna som separerar individuella pixlar blir synliga) är näst intill obefintlig och ljudkvaliteten är top-notch. Nackdelen? Du behöver ha en speldator med någorlunda bra prestanda för att kunna få ut det bästa av det här alternativet.

Bästa VR för konsol: Playstation VR

Playstations virtual reality-hjälm är det bästa alternativet för konsoler. Varför? Framför allt för att det inte finns någon annan konsol som erbjuder samma spelutbud inom VR. Med det sagt syftar vi här på alternativet som finns till Playstation 4, och med tanke på att Playstation 5 nyligen släpptes så kommer ju den konsolen långsamt att dö nu. Med det sagt kommer VR-alternativet till Playstation 5 med största sannolikhet vara ett bra köp. Exakt vad den nya konsolen går för vet vi inte riktigt ännu. Kapaciteten i nya TV-spelskonsoler visar sig som bekant över tid. Med största sannolikhet kommer VR till PS5 vara ett minst lika bra köp, särskilt med tanke på att det går att spela titlar från PS4 även på PS5. Playstations VR-headset kostar i nuläget runt 3000 kronor.

Bästa ’standalone’ VR: Oculus Quest 2

Med Oculus Quest 2 kan du antingen spela spel som utvecklats specifikt för just dem. Spelen kan du enkelt ladda ned direkt till enheten. Du behöver med andra ord inte någon dator för att kunna spela. Med hjälp av en USB-kabel kan du dock också spela från PC:n. Enda nackdelen, upplever många, är att du måste ha ett Facebook-konto för att kunna spela. Alldeles oavsett har Oculus Quest väldigt hög prestanda sett till priset på runt 5000 kronor.