5 mest populära mobilspelen just nu

Mobilspel är intressanta i det att spelutvecklarna har så många begränsningar att ta hänsyn till. Det går inte att göra spel med alltför avancerade spelmekaniska grepp. Trots begränsningarna har vi fått många klassiska mobilspel under de drygt tio år som gått sedan smartphones först lanserades: Candy Crush, Angry Birds, Plants vs Zombies med flera. Vad spelar människor på sina mobiler just nu? Vi tar en titt på vilka som är de mest nedladdade spelen för iPhone och Androidmobiler under inledningen av 2021. Några av dem kanske kommer betraktas som klassiker i framtiden.

1. Among Us (Android & iOS)

Spelutvecklaren Innersloths Among Us är sannerligen en ’slow burner’. Onlinespelet släpptes redan 2018 men det var först förra året som det verkligen slog igenom tack vare att det uppmärksammades av ett gäng populära streamare på Twitch och Youtube. Just nu är det det mest nedladdade spelet både i Google Play och i Appstore. Ett kul onlinespel som ställer 4-10 spelare mot varandra. Antingen spelar du som crewmate eller impostor och vardera lag har olika uppgifter att utföra samtidigt som de ska göra sig av med varandra.

2. Join Clash (Android & iOS)

Join Clash 3D är ett snabbt racingspel som är perfekt anpassat för mobiltelefonen. Spring genom hinder som rör på sig och ändrar form samtidigt som du försöker samla fler medlemmar i ditt team. Ett kvickt och kul spel som kombinerar det bästa av mobiltelefonernas möjligheter som spelplattformar.

3. Sushi Roll 3D (Android & iOS)

Youtube-fenomenet ASMR har lockat till sig ett förhållandevis stort community på Youtube på senare år. En sökning på termen på videosajten ger miljontals resultat bestående av videos med människor som med mjuka röster rollspelar allt från frisörer till tulltjänstemän, människor som smackar och klickar med sina naglar på diverse accessoarer och människor som viskande berättar sagor. Den gemensamma nämnaren är att de som tycker om det känner att det ger dem ro. Med Sushi Roll 3D har fenomenet på allvar fått sitt genombrott i spelvärlden. Just nu är det tredje mest populära mobilspelet.

4. Roof Rails (Android & iOS)

Roof Rails är ännu ett exempel på ett spel som på ett väldigt bra sätt lyckas med att vara ett bra spel inom ramarna för vad som går att göra på en mobiltelefon: spelet är kvickt, enkelt att lära sig och väldigt beroendeframkallande. Det går ut på att du med en liten figur ska glida mellan olika tak på en stång. Genom att samla boosters växer stången och du kan komma vidare i nivåerna. Det är betydligt roligare än vad det verkar när man beskriver spelet.

5. Garena Free Fire (Android & iOS)

Battle royale-spelet Garena Free Fire var det mest nedladdade spelet 2019. Det kan inte annat än betraktas som en framgång när det två år senare fortfarande finns kvar på topp 5-listan. Under maj 2020 satte spelet ett rekord när spelutvecklaren 111 Dots Studio kunde rapportera över 80 miljoner dagliga användare. Nu har antalet sjunkit något, men det fortsätter vara omåttligt populärt.