Playstation 5 vs Xbox Series X – en jämförelse

Under den sista delen av 2020 så fick allmänheten ta del av två nya konsoler när Microsoft och Sony släppte sina nästa generationsmodeller i form av Xbox Series X och Playstation 5. I flera avseenden är spelkonsolerna väldigt lika men det finns också saker som skiljer dem åt.

Specifikationer

Båda konsolerna är utrustade med samma 8-kärniga processor men där Xbox Series X är ombyggd till att få en högre frekvens genom hypertrådteknik. Även när det kommer till grafikprocessor så har Microsoft övertaget med 12,28 teraflops mot 10,28 på Playstation 5. De har både 16 Gigabyte i minne men där Xbox har större minnesbandbredd och intern lagring. Den interna lagringen på 1 Terabyte kan ställas mot Sonys 825 Gigabyte. I övrigt så har modellerna samma optiska läsare och samma prestandamålsättning vilket är 4K med 60 FPS, upp till 120 FPS.

Design

I detta avseende är skillnaden mellan de två konkurrerande modellerna mest påtaglig. Det finns tydliga skillnader i design och i slutändan handlar det mest om personliga premisser om vilken modell som är mest iögonfallande. Sony har valt en mer futuristisk design med en vit hög modell som är påfallande lik en router. Microsoft har valt en annan väg att gå i design med sin nästa generationsmodell. Xbox Series X har en enklare svart rätblock design som är rätt så lik en högtalare. Fördelen med Microsofts enklare formgivning är att det finns större möjlighet till att använda modellen i stående eller liggande läge.

Pris och tillgänglighet

När de kommer till pris så är de två modellerna väldigt jämförbara. Playstation ligger lite högre i pris på ungefär 6000 kronor för modellen med optisk läsare. Detta kan ställas mot Microsofts modell som ligger på ungefär 5700 kronor. Båda modellerna kom ut i November 2020 och det var tydligt att varken Microsoft eller Sony var redo för den stora efterfrågan som skulle komma att bli. Med Corona-pandemin så blev det svårt att hålla samma produktionstakt som folkets efterfrågan krävde. Playstation 5 sålde ut ännu lite snabbare än Xbox Series X men båda tillverkarna fick samma problem. Denna höga efterfrågan har också möjliggjort för privatpersoner att sälja modeller i andra hand till orimliga priser mot konsumtionspriset.

Spel och andra funktioner

I valet av konsol är det också viktigt att ta i beaktande vilka spel som kommer att vara tillgängliga till de olika modellerna. Några spel att vänta sig till Playstation 5 är God of War: Ragnarök, Horizon 2 och Gran Turismo 7. Till Microsofts serie kan du vänta dig Halo Infinite, Senuas Saga: Hellbalde 2 samt Forza Motorsport 8. En funktion som finns till båda modellerna är att de är bakåtkompatibla till spel på tidigare konsoler. Till Sonys serie så finns det dock i nuläget bara bakåtkompatibilitet till Playstation 4. Tittar du på handkontrollerna till de två modellerna så ser du att Sony närmat sig Microsoft lite grann men det finns fortfarande skillnader och de flesta återfinns på insidan av kontrollen. Sonys nya Dual Sense erbjuder nu haptisk återkoppling för att ge en ännu mer verklighetstrogen upplevelse i olika spel. Microsoft har valt att behålla i stort sett samma design men de har lagt fokus på att förbättra funktioner såsom grepp.